בלוג משפטי

הטרדה מינית במקום העבודה

הטרדה מינית במקום העבודה



מהן ההתנהגויות האסורות שמהוות הטרדה מינית?בשנים האחרונות ישנה עלייה בדיווחים על הטרדות מיניות במקום העבודה. ניתן לייחס זאת לחוק למניעת הטרדה מינית המאפשר ליותר נפגעות להשמיע קולן.

חוק למניעת הטרדה מינית קבע רשימה של התנהגויות אסורות המהוות הטרדה מינית האסורה בעבודה.

לציין, כי רשימה זו אינה רשימה סגורה והפסיקה קבעה מקרים נוספים בהתאם לנסיבות אותו מקרה המהווים גם הם מקרים של הטרדה מינית במקום העבודה.


דוגמאות להתנהגויות שמהוות הטרדה מינית

ישנן התנהגויות שונות המהוות הטרדה מינית אך אנו נמנה רק חלק בולט מהרשימה של המקרים שחוק הטרדה מינית חל עליהם:

סחיטה באיומים- מקרה בו המוטרד/ת נדרשים לבצע פעולות בעלות אופי מיני מתוך איום והפחדה כגון סחיטת המוטרד/ת הן באמצעות מידע, הקלטה, תמונות או כל דבר אשר יוביל את המוטרד לעמדה מוחלשת המחייבת אותו לקיים ולבצע את המעשים.  

הצעות חוזרות בעלות אופי מיני – לכל אדם יש את הזכות לומר לא. במידה והצד השני אינו מקבל זאת וממשיך בהצעות חוזרות הרי שמדובר, בהתנהגות העשויה להוות הטרדה מינית.

יחסי מרות – מקרים של הטרדה מינית ע"י בעל תפקיד או מעמד בכיר יותר בעבודה אשר עשוי לנצל מעמדו זה ולדרוש טובות הנאה בתמורה לקבלת קידום בעבודה, העלאה בשכר וכדומה.

במקרה בו מתקיימים גם יחסי מרות מדובר בהטרדה גם אם הנפגעת לא אמרה מפורשות שהיא אינה מעוניינת בהצעה. הסיבה לכך היא שבמקרים רבים בגלל יחסי המרות הנפגעת חוששת להתלונן, היא אינה רוצה לאבד את מקום עבודתה או חוששת לפגוע בסיכויי הקידום.

התייחסות מבזה או משפילה

התנהלות המופנית כלפי המיניות או הנטייה המינית אפילו אם מדובר על הערה פוגענית אחת, תיחשב כהטרדה מינית. מטרת החוק היא לאפשר סביבת עבודה בטוחה ונעימה, ללא חשש מהטרדות וניצול של יחסי מרות.

חשוב לציין, כי אלו רק דוגמאות בלבד וישנם מקרים נוספים ומגוונים העשויים להיכנס תחת הגדרה כזו או אחרת הכול כמובן בהתאם לנסיבות המקרה.

מה ניתן לעשות אם הוטרדת מינית במסגרת העבודה?

ישנן שלוש דרכים ניתן לטפל במקרים של הטרדה מינית במקום העבודה:

האפשרות הראשונה:
הינה פנייה לממונה על ההטרדות המיניות במקום העבודה, ניתן להגיש את התלונה בכתב או בעל פה. מובהר, כי על המעסיק חל איסור לפטר עובדת בשל  הגשת התלונה.

במקומות עבודה רבים, נערך הליך בירור פנימי והמעסיק הוא שקובע עונשים וסנקציות (פיטורין, השעיה) כלפי העובד המטריד ובהתאם לנהלי החברה.

חברות רבות נוקטות במדיניות של אפס סובלנות כלפי הטרדה מינית.

האפשרות השנייה:
לפעול במישור הפלילי, ניתן להגיש תלונה במשטרה על הטרדה מינית. דבר אשר יוביל לחקירה אשר בסופו יוגש כתב אישום כנגד המטריד.

האפשרות השלישית:
לפעול במישור האזרחי, ניתן להגיש תלונה בבית הדין לעבודה בשל ההטרדה בעבודה כאשר החוק קובע, כי במקרים כאלו, כי המטריד צפוי לקבל קנס של עד 120,000 ₪.

 

עורכת דין עדן חן תוהמי, עומדת לצידך מהרגע הראשון

הטרדה מינית במקום העבודה היא, לצערנו, תופעה נפוצה. המוטרד חווה השפלה נפשית ולעיתים פיזית ועשויים להיגרם לו נזקים לטווח הארוך.

מאחר ומדובר בנושא חשוב ורגיש חשוב שיהיה לצידך עורך דין בקיא ומנוסה אשר יתמוך בך מהרגע הראשון ועד לסיום ההליך המשפטי ויסייע לך בתהליך התביעה.

בעזרתה של עורכת דין עדן חן תוהמי תוכלי לדעת כיצד להתמודד במקרים כאלו ולדעת מהן זכויותך.

משרדו בעל ניסיון רב בייצוג עובדים ומעסיקים.

עו"ד חן תוהמי אף משמשת כממונה על הטרדות מיניות בחברות.

המאמר נכתב בלשון נקבה אך מופנה לשני המינים.

 






זקוקים לייעוץ או ליווי של עורך דין - פנו אלינו

אני עו"ד עדן חן, מומחית בדיני עבודה, הסכמי שכר וגישור ומבצעת בנוסף שירותי בדיקת שכר ועבודה בריטיינר. אשמח להעניק לכם שירות מקצועי ואמין, הסברים מעמיקים וליווי מסור לכל אורך תהליך העבודה, בדיקות או הגשת תביעות, הגשת ערעור/ערר ועוד.

אל תהססו לפנות אליי בכל שאלה. התייעצות מוקדמת יכולה למנוע קבלת קנסות!